Село Кам’яний Міст -  мальовниче та затишне село де живуть  творчі, талановиті, гаразді на гумор люди, які  уміють і працювати, і відпочивати.  Згадуються  далекі роки ,  коли тут,  в сільському клубі завжди вирувало життя, збагачувалися традиції, які передавалися з покоління в покоління. На всю округу славився духовий оркестр, хор ланка, творили вокально-інструментальні колективи.

 Але справжнім ударом для всіх стала пожежа 2004 року, яка повністю знищила  клуб,  масштаби збитків були величезними і відремонтувати його було дуже складно.

       В результаті впровадження реформи децентралізації ініційованій Президентом України  Петром  Порошенком у грудні 2016 року село Кам’яний Міст стає частиною  Кам’яномостівської об’єднаної   територіальної громади.       Це дає змогу в листопаді 2017 року за рахунок державної субвенції  та місцевого бюджету,  за підтримки голови Миколаївської ОДА Олексія Савченко і звісно активної участі громади,  виконати повний капітальний ремонт в сільському клубі та встановити сучасну повітряну систему опалення.    Весною 2018 року   повністю оновлено фасад клубу, відремонтовано поріг та відбудовано перевдягальну кімнату.   Багато зусиль та щоденної кропіткої праці доклав до організації усіх  робіт  голова Кам’яномостівської сільської ради  Олександр Ляхов , він зробив все можливе і неможливе для відродження сільського клубу села Кам’яний Міст і  можна з впевненістю сказати , що в нього це вийшло по-господарськи.

Для повноцінного функціонування клубу необхідні  були  ще вбрання сцени ,  вікон  і  комплект меблів. Тому  вирішили прийняти участь в конкурсі проектів оголошеним Благодійним Фондом «ЛАСКА» в рамках програми  «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE)  і  виграли …  Громадська організація «Злата Злагода» отримала грантове фінансування проекту «Хай світиться яскраво талантами громада». В рамках проекту було виділено кошти і з місцевого бюджету для замовлення крісел глядацької зали. Також до проекту долучилися з фінансовою підтримкою ПСП «Колос» в особі Габова С.В. та ПСП «Кодима» в особі Чорного Г. Є. і члени громадської організації «Злата Злагода». До ремонту клубу доклали чимало зусиль багато добрих, мудрих людей і небайдужих жителів.

    І ось, нарешті,  28 вересня 2018 року відбулася   довгоочікувана подія – урочисте відкриття Кам’яномостівського сільського клубу. Ніби на замовлення день видався теплим і сонячним, неначе благословляв всіх присутніх.  Приємно було бачити на святі стільки гостей, що з’їхалися з усієї Первомайщини, щоб розділити з Кам’яномостівчанами радість та урочистість події. Усіх присутніх привітав голова Кам’яномостівської громади Олександр Ляхов, палкими оплесками супроводжували присутні слова голови про неймовірну кількість талантів та жагу до розвитку місцевих мешканців. Дуже зворушили вітальні слова голови Первомайської районної ради Вовк Світлани Анатоліївни, яка зазначила важливість культури в житті кожного мешканця Землі.   Порадували вітальними словами і депутати районної ради. Були присутні і інші почесні гості: голови сільських рад сіл Степківка та Грушівка, керівники сільськогосподарських підприємств, представник духовності села Кам’яний Міст – настоятель Свято-Миколаївського Храму протоієрей Іоанн, директори шкіл громади та учительські колективи. Була присутньою на святі незвичайна гостя – заступник голови правління Благодійного фонду «ЛАСКА» Людмила Руденко-Кардаш.

Яскраві місцеві таланти супроводжували урочистість програми своїми проникливими та патріотичними номерами. Барвистий марш прапорів розпочав та задав драйвовий настрій заходу. Найменші представники громади – вихованці дитячого садочка «Дзвіночок» - подарували масу емоцій виконанням українського танцю. Бажали «щастя та долі», «щоби в радості жили» віртуозний ансамбль «Кодимчанка» та Золотий голос села Кам’яний Міст Квасняк Тетяна Григорівна, а неймовірний професійний виступ танцювального колективу «Мадагаскар» змусив битися серця присутніх жвавіше.

Прийнявши від жителів села хліб та сіль, голова громади Олександр Ляхов, разом з учнями Кравченко Сніжаною та Сокуром Богданом перерізали червону стрічку.  Протоієрей Іоанн  привітав усіх зі святом та освятив приміщення клубу. Потім завідуюча клубу, Цуркан Анна, запросила присутніх до зали, аби насолодитися виступом Військового оркестру Первомайського гарнізону окремої 40-ї артилерійської бригади «Art Militari Band» імені Михайла Гайворонського під керівництвом диригента, молодшого сержанта – Коцанюка Євгена. Неймовірний віртуозний виступ оркестру не залишив байдужим жодного з присутніх. Кожна виконана композиція підіймала настрій та патріотичний дух публіки, якою зал був переповнений. На такій драйвовій ноті урочисте відкриття Кам’яномостівського сільського клубу закінчилося, але ніхто не розходився тому, що тут  почалось грандіозне свято -  Перший  Щорічний  Фестиваль «Смарагди рідного краю»!»  І  розпочали програму чарівні та професійні ведучі Данілеску Вікторія та Шендер Артем.

         Варто зазначити, що проведення фестивалю  "Смарагди рідного краю"  стало можливим  в рамках програми "Децентралізація приносить кращі результати та ефективність" (DOBRE) що виконується міжнародною організацією Глобал Комьюнітіз та фінансується агентством США міжнародного розвитку (USAID).  Благодійному Фонду "ЛАСКА",  який  є регіональним партнером програми USAID DOBRE в Миколаївській області.

         В рамках фестивалю проводився конкурс танцювальних флешмобів «В ритмі країни» та вокальний конкурс «Солодкоголосі кенари».  Всі присутні мали можливість долучитися до майстер класів з технік сучасного хендмейду та отримати витвір виконаний самостійно у вигляді пано чи картини, а також спробувати себе у faceartі.   Кожен з присутніх мав змогу долучитись до прекрасного та переглянути виставку робіт майстрів народного промислу. Родзинкою заходу була виставка робіт генія-художника, нашого земляка,  відомого в багатьох країнах світу – Єребакана Дмитра Дмитровича.

Напередодні фестивалю було оголошено конкурс на кращий гімн та емблему. Тож коли прозвучав гімн  «Мова єднання» переможців нагородили грамотами та презентами. Вітали Кулачинську Наталію за гімн та Руслану Глухову за емблему «Смарагди рідного краю».

     Конкурс флешмобів «В ритмі країни» розпочався з жеребкування і порядок виходу на сцену  визначив випадок. У ньому взяли участь учні закладів  освіти  Кам'яномостівської ОТГ.  Яскраво, емоційно, патріотично та енергійно пройшов цей блок фестивалю. Танці супроводжувалися сучасними українськими та англомовними хітами, вишиванками, прапорами та, навіть військовою уніформою. Дітям вдалося передати всю біль, надії, мрії, сподівання та найкращі риси українського народу. Насичені виступи кожної школи промайнули дуже стрімко і журі визначило переможців.  Команду Кримківської ЗОШ І-ІІІ ступенів визнано найартистичнішою, кращі за композицію флеш-мобу - Кам'яномостівська ЗОШ І-ІІІ ступенів, Кам'яномостівська ЗОШ І-ІІ ступенів – перше місце за майстерність виконання, а кубок переможця та цінний подарунок  отримала  команда  Катеринківського НВК.  Інші школи отримали грамоти у номінаціях   і звісно ж  подарунки.

     Вокальний конкурс «Солодкоголосі кенари» відкрили найменші учасниці – сестри Баджо Настя та Софія. Лауреатами конкурсу стали Троцька Дарья, Долінська Анна, Бекчаєва Катерина та Болеско Дана. Перше місце в дорослій категорії зайняла представниця села Кам’яний Міст – чарівна Глушко Аліна. Заволенковська Світлана з села Катеринка та Добровольський Володимир з селища Кам’яний Міст зайняли відповідно друге та третє місця. Всі учасників вокального конкурсу отримали подарунки.

Після конкурсів в рамках фестивалю «Смарагди рідного краю» розпочався святковий концерт.  Номер за номером дарували свої виступи – Олена Моруженко, Крижановська Анна, Діана Нагірняк, колектив «Кодимчанка», Барган Олена, колектив дитячого садка «Калинка», Цуркан Анна,  Квасняк Тетяна,  колектив «Кримківчанка»,  а також Дудка  Богдана та Діана Цуркан. Приємно, що долучились до фестивалю і запрошені колективи : неймовірні «Чарівні Грушівчанки», запальні «Гарні молодички», неперевершені учасниці колективу «Степківчанка», які подарували масу позитиву та приємних вражень.

        Усе свято супроводжували феноменальні та неповторні сучасні постановки хореографічного колективу «Мадагаскар» під керівництвом Андрієнко Наталії.

       Завершальною родзинкою фестивалю став виступ переможця  ХV  міжнародного фестивалю авторської пісні «Млєчний путь», поета, композитора, громадського діяча Гончара Олександра, який забезпечив бездоганний звук та фантастичне освітлення сцени.

       Під час свята працювала фотозона,  всі учасники фестивалю отримали сувеніри у вигляді значка з емблемою фестивалю, працював дитячий автопарк, батути, аквагрим та інші розваги для дітей.

      Шестигодинний марафон «Смарагди рідного краю» підійшов до завершення. Виснажена, але з приємним настроєм та незабутніми враженнями, публіка неохоче роз’їжалися  по домівках. А бажаючі зашилися на святкову дискотеку «фестивалити»  далі.

 

Завідуюча  сільським клубом  Цуркан А.О.

Директор КЗ «Кам’яномостівська публічна бібліотека» Кучмій Н.П.