Фото без описуМинають дні, ідуть роки, але для кожного, хто пройшов важкими дорогами війни в Афгані, Сомалі, Анголі, В’єтнамі, хто не раз зазирав в обличчя смерті, втрачав друзів, ті події залишились біллю у серці та назавжди закарбувались в пам’яті. І саме ця пам'ять щороку, у лютневі дні, збирає всіх разом, щоб вшанувати воїнів-інтернаціоналістів та згадати тих, хто не повернувся з війни.

Відповідно до розпорядження Миколаївської обласної державної адміністрації від 01.02.2019 року «Про відзначення в 2019 році в Миколаївській області Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав  та 30-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан» ,  плану роботи відділу освіти, культури, молоді та спорту у Кам’яномостівській об’єднаній територіальній громаді було проведено ряд заходів присвячених цим подіям.

      3 сіл нашої  громади виконували інтернаціональний обов’язок  14 воїнів-афганців. Після завершення строкової служби, дякуючи долі,  вони повернулись до рідних домівок. Наші герої - Баган Леонід Рудикович, Русавський Ігор Васильович, Слюсаренко Володимир Володимирович, Закшевський Андрій Іванович, Перник Григорій Григорович, Арсеньєв Юрій Вікторович, Журавльов Віктор Васильович,Майстренко Ігор Григорович,Пасічник Микола Дмитрович, Янковський Сергій Григорович, Бабушка Іван Васильович ,  Сидорчук Петро Васильович. Поліщук Валерій Васильович, на даний час проживає в місті Лисичанськ.  Попика Сергія Володимировича, нажаль 27 серпня 1983 року, не стало.

   14 лютого розпочалися заходи з урочистої частини «Болюча рана Афганістану» в  Кримківській ордена «Знак Пошани» загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів імені Партизанської іскри, на який були запрошені учасники тих далеких подій. Привітав присутніх зі святом голова Кам’яномостівської сільської ради Олександр Ляхов,   який подякував ветеранам за їхню честь, мужність і стійкість та  вручив їм нагороди  - медалі «Честь. Мужність. Пам'ять» Головної Української спілки ветеранів Афгану (воїнів – інтернаціоналістів). До привітань приєдналися учні та вчителі школи. Вони порадували усіх присутніх душевними танцями та постановками на тему війни. Не залишив байдужими глядачів вірш учителя Кримківської школи, сина воїна – інтернаціоліста  Бабушки Івана Васильовича – Віктора Івановича. Всі присутні  вшанували хвилиною мовчання, пам'ять воїнів-афганців та українців, які загинули внаслідок бойових дій на території інших держав . Завершився захід чудовою піснею у виконанні Олени Володимирівни Моруженко та дітей.

Далі всіх присутніх запросили на екскурсію до музею ім.. Партизанської Іскри,  в якому облаштовано приміщення та оформлено  виставку «Афганістан в душі моїй» . « Ця виставкова зала увіковічує пам’ять про наших земляків, які виконували свій інтернаціональний обов’язок в інших країнах» - зазначила директор музею Ірина Розумняк під час екскурсії.

  Звісно і вшанували пам’ять героїв – іскрівців покладанням квітів біля пам’ятного обеліску.

         Після урочистої частини та екскурсії, відбувся концерт в клубі села Кам’яний Міст.   Відео-презентація  про Афганську війну та  афганців Кам’яномостівської громади занурила всіх присутніх в тяжкі спогади про «ту чужу війну». Всі присутні з цікавістю дивилися на старі світлини наших воїнів, адже вони там , на екрані,  були  молодими,  красивими юнаками . І такими вони йшли на війну.

      «З  чого  починається  пам’ять? З  рідного  села  і  домівки…  Із  дощику  та  сонячного  дня? Із  квітки, що  розцвіла  у  саду… А  якщо  вона починається  з убивства!  А  якщо  зі  сліз…  А  якщо  із  повітряної тривоги?  Якщо  вона  починається  із  далекої  дороги…   А  якщо  із  недитячого  знання,  як  живе  перетворюється  на  мертве…     Війною  починається  пам’ять…» - саме такими не двозначними словами розпочали концерт ведучі Дудка Богдана та Білоус Анжеліка. Зворушливі пісні у виконанні Бондарюк Анастасії, Божко Лариси, Заволенковської Світлани, колективу «Кодимчанка» та Цуркан Анни пройняли глядачів до сліз. А вірші Троцької Дар’ї, Самофала Данила, Цуркан Діани, Скрипник Лілії, Булавіна Дениса, Матвєєвої Софії не залишили байдужими жодного з присутніх у залі. Гарно та по-материнськи душевно привітала афганців Бойчук Людмила Федорівна. Доповнили захід своїми чуттєвими композиціями хореографічний колектив «Мадагаскар».

        Півторагодинний концерт пройшов на одному диханні. Покидаючи залу клубу всі присутні стоячи скандували: «Слава Україні – Героям Слава!»

І хоча офіційна частина на цьому закінчилися, спогади про загиблих товаришів ще довго не полишатимуть тих, кому судилося повернутися живим...

Після усіх урочистостей  наші герої мали змогу поспілкуватися у тісному крузі за чашкою кави. В дружній атмосфері згадували молодість, ділилися планами на майбутнє, тільки про те, що пережили на тій війні не згадували.  Але, вдивляючись у очі афганців, ми розуміли : їхні серця зранені, у снах вони й досі йдуть в атаку.

        Хочеться подякувати усім, хто був причетний до організації таких гарних та змістовних заходів.  Дякуємо нашим спонсорам: голові ф/г Максименко М.В. «Стела-Макс», голові ПСП ім.. Партизанська Іскра Кульчицькому В.В.. , голові ПСП “Колос” Габову С.В., голові ПСП “Кодима” Чорному Г.Є., Ткач П.М., Горіцину О.О. за те, що не відмовляєте нам в наданні допомоги під час проведення таких заходів.