ЯК ПРАВИЛЬНО ВИКОРИСТОВУВАТИ ПЕСТИЦИДИ

      На даний момент важко уявити будь-яку сільсько-господарську діяльність без використання пестицидів, адже майже жодне вирощування врожаю не обходиться без агрохімікатів. Але яку б користь вони не приносили не варто забувати про їх шкідливий вплив при не правильному використані. Давайте з’ясуємо що ж таке пестициди, які правила роботи з ними, та яку першу  медичну допомогу потрібно надавати при отруєні ними.

        Пестициди — препарати, які використовують проти шкідників, збудників хвороб рослин, бур’янів і шкідливих організмів, що спричиняють псування сільськогосподарської продукції, матеріалів, виробів, а також проти паразитів і переносників небезпечних хвороб людини й тварин.

          Отже, пестициди — це біологічно активні речовини, здатні викликати порушення життєдіяльності теплокровних тварин, людини та сільськогосподарських рослин.

      Для недопущення виникнення випадків отруєння пестицидами Первомайське міжрайонне управління ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області  попереджає керівників господарств, фермерів, одноосібних селянських господарств, що при неправильному застосуванні пестицидів можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров'ю людини. При роботі з засобами захисту рослин необхідно неухильно дотримуватись правил безпеки та Державних санітарних правил 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві», які є обов’язковими для дотримання всіма підприємствами, установами та організаціями, приватними господарствами та особами, що проводять будь-які дії з пестицидами.

       Асортимент, засоби, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених до використання в Україні» і Доповненнями до нього.

           Для обробки індивідуальних садів і городів можна застосовувати ті пестициди, які дозволені для роздрібного продажу населенню з обов’язковою наявністю інструкції щодо безпечного їх застосування. 

     Щоб не було нещасних випадків при роботі з цими препаратами, необхідно виконувати всі заходи безпеки згідно з розробленими інструкціями, основними з яких, є:
          - До робіт з пестицидами не допускаються особи, молодші за 18 років, вагітні жінки та матері, що годують немовлят, громадяни пенсійного віку, особи, що мають протипоказання за станом здоров'я.
          - Особи, які направлені на роботу з отрутохімікатами, повинні пройти попередній медичний огляд, інструктаж з техніки безпеки праці, пожежній безпеці, а також надання першої медичної допомоги у нещасних випадках.
          - Усі працюючі з ядохімікатами повинні мати допуск на право виконання робіт з пестицидами і агрохімікатами.
          - Працюючих з отрутохімікатами потрібно забезпечити засобами індивідуального захисту. В комплект цих засобів входять: спецодяг (комбінезон, халат, рукавиці),спецвзуття, респіратори, захисні окуляри.

          -Робота з отрутохімікатами повинна проводитись під керівництвом спеціалістів із захисту рослин або агрономів, які мають підготовку по заходах безпеки при роботі з отрутохімікатами.
          -Всім працюючим з отрутохімікатами потрібно дотримуватись правил особистої гігієни, на місцях роботи не приймати харчі, не пити, не палити. Перед харчуванням треба зняти спецодяг, вимити з милом руки, лице, прополоскати рот.
       -Тривалість роботи з отрутохімікатами не повинна перевищувати 6 годин, при використанні сильнодіючих отрут – 4 години.
        - Допуск, медичну книжку, наряд на види робіт особи, що працюють з пестицидами, повинні мати при собі під час виконання робіт і пред’являти їх на вимогу державного контролю.
          - Проведення робіт з пестицидами і агрохімікатами без допуску тягне за собою     відповідальність, передбачену законодавством.

        - Завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарства повинна сповіщати населення, власників суміжних  сільськогосподарських угідь та об’єктів про місця, строки і методи застосування  пестицидів.             
          -За будь-якої роботи з пестицидами на місці роботи слід мати аптечку першої долікарської допомоги.
          - За перших ознак отруєння — запаморочення, нудота, головний біль — потерпілому слід негайно надати першу допомогу, не очікуючи медичного працівника.
         Насамеред, слід вивести потерпілого на свіже повітря, потім зняти з нього спецодяг, захистивши свої руки гумовими рукавичками.
        Якщо препарат попав в організм через шлунково-кишковий тракт, потерпілого треба напоїти водою, краще теплою, або розчином гірчиці (1 чи 0,5 чайної ложки на склянку води) і штучно викликати блювоту; якщо у нього запаморочення, викликати блювоту не можна. Після блювоти слід випити 0,5 склянки води з 2–3 столовими ложками активованого вугілля чи 2–3 яєчних білки на 1 л води, суспензію крохмалю з водою, потім, після видалення отруйної речовини із шлунку, сольовий проносний засіб (20 г гіркої солі на півсклянки води). У разі потрапляння в шлунок рідкого аміаку потрібно провести промивання 1–2% розчином оцтової кислоти.
   Якщо отруєння хімікатами сталося через дихальні шляхи (кашель, задуха, синюшність), треба зробити теплі інгаляції 2% розчином питної соди (за отруєння аміаком — 1–2% розчином оцтової чи лимонної кислоти). В разі сильного кашлю і спазмів у горлі слід прийняти 1 пігулку від кашлю, що містить кадеїн фосфату, шию обв’язати чимось теплим. Якщо сталося порушення або зупинилося дихання, треба зробити штучне дихання, у разі задухи забезпечити вдихання кисню з кисневої подушки, допоки не зменшаться  посиніння і задуха.
       У разі потрапляння препаратів в очі їх слід ретельно промити водою, чи 2% розчином питної соди, або борної кислоти, за ураження очей аміаком — 0,5% розчином квасців, за різкого болю закапати 1–2 краплі 30% розчину альбуциду.
     Якщо пестицид потрапив на шкіру, його слід негайно змити водою або, не розмазуючи, зняти ватою, марлею, а потім обмити водою з милом. За ураження шкіри аміаком — обмити обпечені ділянки водою, накласти примочки із 5 % розчину оцтової або лимонної кислоти.
        У разі запаморочення потерпілому слід дати понюхати вату, змочену нашатирним спиртом, можна розтирати шкіру в ділянці скронь, у разі зупинки дихання — зробити штучне. За хриплого дихання штучне робити не можна. За послаблення серцевої діяльності треба зробити масаж серця через грудну клітку. Якщо з’являються судоми, хворого потрібно      вивести       на     чисте повітря.
      Під час вибору того чи іншого препарату слід враховувати й ступінь його токсичності. Будь ласка будьте обережні і дотримуйтесь інструкцій та правил при роботі з пестицидами.

 

 

Начальник відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Первомайського міжрайонного управління

Головного управління

Держпродспоживслужби в Миколаївській області                Н.ВЕШНИВЕЦЬКА