Фото без описуАфриканська чума свиней (АЧС)  у Доманівському районі Миколаївської області

29.06.2019 до Доманівської районної державної лікарні ветеринарної медицини надійшло повідомлення від громадянки Ковтонюк Т.В., яка проживає у с. Петропавлівка Доманівського району, про захворювання свиней. Вже ввечері того ж дня одна свиня загинула. За результатами дослідження  відібраного патологічного матеріалу встановлено діагноз – африканська чума свиней (звіт про результати досліджень патологічного матеріалу від 01.07.2019 № 001612 п.м./19). На позачерговому засіданні  Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Доманівській районній державній адміністрації від 02.07.2019 оголошено карантин, визначено епізоотичне вогнище, зону захисту та зону нагляду. Епізоотичне вогнище – домогосподарство громадянки Ковтонюк Т.В., яка проживає у с. Петропавлівка Доманівського району.

Зона захисту в радіусі 3 км, до якої увійшли населені пункти Петропавлівка, Олександродар Доманівського району.

Зона нагляду в радіусі 6 км, до якої увійшли села Доманівського району Царедарівка, Сила, Новоселівка.

На даний час у карантинній зоні проводиться робота з недопущення розповсюдження вірусу африканської чуми свиней на сусідні території.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в особі Первомайського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертається до вас із проханням запам’ятати декілька простих правил, щоб уникнути занесення вірусу смертельної хвороби у ваше свиногосподарство!

1.Відмовтесь від поїздок в райони та території де виявлено та підтверджено наявність збудника АЧС.

2.Відмовтесь від придбання свинини та іншої продукції тваринного походження, якщо її походження ви не можете встановити достеменно, або якщо вона походить із районів та територій неблагополучних по АЧС.

3.Навчіться користуватися дезінфікуючими речовинами для рук, підлоги, взуття. Використовуйте їх в кожному випадку коли ви підозрюєте навіть мізерну вірогідність, що можете стати переносником смертоносного вірусу.

4. Не ходіть у приміщення де утримуються тварини без усвідомленої на те нагоди.

5. Встановіть мишоловки та крисоловки навіть там де, на вашу думку мишей та крис не було ніколи. По максимуму зменшить кількість комах в приміщеннях для тварин.

6. Встановіть сувору заборону на вигул свиней.

7. Людям з вулиці, навіть якщо це ветеринарний лікар, без зміни, дезінфекції одягу та взуття або одягання бахіл, заходити заборонено. Не митими руками доторкатися до свиней не бажано!

8. Не використовуйте в їжу свиням помиї та залишки зі столу.

9. Термічна обробка корму для свиней – майже самий ефективний засіб захистити тварину від захворювання. Пам’ятайте, що при температурі у 60ºС вірус зберігає здатність вбивати ще 10 хвилин. Тому температурну обробку потрібно робити кропом із температурою не менше 90ºС.

Розкажіть про ці правила своїм родичам, знайомим, сусідам та просто людям на вулиці при нагоді. Усвідомлюючи небезпеку, ми захищаємо від неї себе і оточуючих.

Не панікуйте! Якщо це все ж таки сталось, дзвоніть ветеринарному лікарю, не намагайтесь приховати, збути, продати, вивезти. Адже це може призвести до повного знищення такої важливої галузі сільського господарства країни, як свинарство!