Фото без опису  

Підозра щодо африканської чуми у знайдених на території Первомайського району трупів свиней не підтверджена!!!

13.01.2020 о 19.00 Інтернет видання Novosti-N.org оприлюднило статтю, щодо випадку виявлення двох трупів свиней на території колишнього піонерського табору «Бригантина» на території Національного природного парку «Бузький Гард».

Стосовно інформації, викладеної у даній статті, Первомайським міжрайонним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївський області розслідування та встановити фахівця, до якого надійшла інформація про знахідку, не вдалося.

Так, 14.01.2019 о 07.55 для встановлення обставин, які освітлено у статті, до вказаного місця виїхав начальник Первомайського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Миколаївський області Глухий О.Б. та спеціалісти Первомайської районної державної лікарні ветеринарної медицини. Проведене епізоотичне обстеження та встановлено місце знаходження трупів двох домашніх свиней.

Трупи тварин було піддано розтину невідомою особою, внутрішні органи відсутні. Для встановлення остаточного діагнозу від обох трупів відібрано патологічний матеріал (підщелепові  лімфатичні вузли) та направлено до Одеської регіональної державної лабораторії  Держпродспоживслужби.

Трупи тварин спалено, рештки закопано у тому самому місці, проведено дезінфекцію території. Одяг та взуття, задіяне під час роботи продезінфіковано,  одноразовий одяг спалено. Проведено дезінфекцію автотранспортних засобів, задіяних у роботі.

До отримання результатів лабораторного дослідження спеціалісти Первомайської районної державної лікарні ветеринарної медицини проводились заходи по недопущення можливого розповсюдження вірусу африканської чуми свиней. Було проведено подвірний обхід у найближчому населеному пункті (с. Грушівка) з метою встановлення наявного поголів’я свиней та їх клінічного стану, а також встановлення можливих власників знайдених трупів свиней. З населенням проведена роз’яснювальна робота щодо заходів боротьби та профілактики АЧС. Встановити власників тварин поки що не вдалося, тому з цього питання направлено звернення до Первомайського відділу ГУНП щодо проведення розслідування обставин встановленого факту.

   15 січня 2020 р. було отримано експертні висновки Одеської регіональної державної лабораторії  Держпродспоживслужби, згідно яких діагноз африканська чума свиней не підтвердився.

Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів в особі Первомайського міжрайонного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  в черговий раз звертається до вас із проханням запам’ятати декілька простих правил, щоб уникнути занесення вірусу смертельної хвороби у ваше свиногосподарство!

1. Відмовтесь від поїздок в райони та території, де виявлено та підтверджено наявність збудника АЧС.

2. Відмовтесь від придбання свинини та іншої продукції тваринного походження, якщо її походження ви не можете встановити достеменно, або якщо вона походить із районів та територій неблагополучних по АЧС.

3. Навчіться користуватися дезінфікуючими речовинами для рук, підлоги, взуття. Використовуйте їх в кожному випадку коли ви підозрюєте навіть мізерну вірогідність, що можете стати переносником смертоносного вірусу.

4. Розкажіть про ці правила своїм родичам, знайомим, сусідам та просто людям на вулиці при нагоді. Усвідомлюючи небезпеку, ми захищаємо від неї себе і оточуючих.

5. Не ходіть у приміщення де утримуються тварини без усвідомленої на те нагоди. Встановіть мишоловки та крисоловки навіть там де, на вашу думку мишей та крис не було ніколи. По максимуму зменшить кількість комах в приміщеннях для тварин.

6. Встановіть сувору заборону на вигул свиней.

7. Людям з вулиці, навіть якщо це ветеринарний лікар, без зміни, дезінфекції одягу та взуття або одягання бахил, заходити заборонено. Немитими руками доторкатися до свиней не бажано!

8. Використовувати в їжу свиням помиї та залишки зі столу – пряма дорога у кагат із напалмом та втрата коштів сімейного бюджету.

9. Термічна обробка корму для свиней – майже самий ефективний засіб захистити тварину від захворювання. Пам’ятайте, що при температурі у 60ºС вірус зберігає здатність вбивати ще 10 хвилин. Тому температурну обробку потрібно робити кропом із температурою не менше 90ºС.

10. Не панікуйте! Якщо ваші тварини захворіли, дзвоніть ветеринарному лікарю, не намагайтесь приховати, збути, продати, вивезти. Адже це може призвести до повного знищення такої важливої галузі сільського господарства країни, як свинарство!

У разі виникнення підозри про можливе захворювання свині/свиней чи загибель терміново повідомляти дільничному лікарю ветеринарної медицини або до Первомайської районної державної лікарні ветеринарної медицини за тел. (05161) 7-53-58, (096) 920-23-87.

 

Первомайське міжрайонне управління

ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області                                    

Державний ветеринарний інспектор                                                            Н. ПИСАРЕНКО