Фото без опису   Щорічно в осінньо - зимовий період активізується циркуляція вірусу грипу та інших респіраторних вірусів, які швидко передаються від людини до людини повітряно- крапельним шляхом, викликаючи масове сезонне захворювання.

        Грип та ГРВІ складають 90-95% в структурі інфекційних захворювань.

За даними статистичного спостереження кожен дорослий в середньому 2 рази на рік страждає від респіраторних інфекцій, школярі 3 рази, дитина дошкільного віку - 6 разів. Особливо часто вірусними інфекціями та грипом хворіють діти та підлітки в організованих колективах.

     Грип – це висококонтагіозне вірусне захворювання з можливістю важких ускладнень та ризиком смерті. Джерелом інфекції при грипі та ГРВІ є хвора людина. Особливо заразною інфікована людина при грипі та ГРВІє в розпал хвороби, в гарячковому стані. Період зараження триває в середньому 4-7 днів.

      Як відбувається зараження?

Потрапляючи на слизову оболонку верхніх дихальних шляхів, вірус проникає в їх епітеліальні клітини, потрапляє в кров і викликає інтоксикацію. Створюються умови для активізації різних видів бактерій, а також для проникнення ззовні нових бактерій, що викликають вторинну інфекцію - пневмонію, бронхіт, отит, загострення хронічних захворювань, можуть постраждати серце, суглоби.

       Хто є джерелом інфекції?

Єдиним джерелом і розповсюджувачем інфекції є хвора людина. Основним шляхом поширення вірусів грипу від людини до людини вважається повітряно-крапельне зараження при розмові, кашлі, чханні. Поширення вірусів грипу може відбуватися і контактно-побутовим шляхом при недотриманні хворим і оточуючими його особами правил особистої гігієни, в тому числі користуванні спільними предметами догляду (рушник, носові хустки, посуд та ін.), які не піддаються обробці та дезінфекції. Необхідно пам'ятати, що інфекція легко передається через брудні руки.

        Як проявляється грип?

У типових випадках хвороба починається раптово: підвищується температура до 38 - 40 градусів, з'являється озноб, сильний головний біль, запаморочення, біль в очних яблуках і м'язах, сльозотеча і різь в очах.

        Що робити, якщо ви захворіли?

При перших симптомах необхідно звернутися до лікаря. Дотримуйтесь постільного режим і дотримуйтесь всіх рекомендацій лікаря. Самолікування при грипі неприпустимо. Адже передбачити перебіг грипу неможливо, а ускладнення можуть бути самими різними.

       Корисні поради для профілактики грипу:

Захворів        сиди   вдома!
Візьміть лікарняний. Грип швидко передається, тому так званий "трудовий героїзм" лише сприятиме поширенню інфекції.

Уникайте     близького     контакту      з          хворим
Намагайтеся якнайменше перебувати поряд із людьми, у яких застуда, нежить або кашель. Якщо захворіли ви, то тримайте дистанцію з іншими людьми, щоб вберегти їх від хвороби. Використання маски виправдане лише за умови використання її хворою людиною, якщо поряд здорові. Звісно, вірус вона не затримає, але допоможе зупинити крапельки із вірусом.

Прикривайте          ніс      та        рот
Під час кашлю та чхання грип розповсюджується особливо швидко. Прикрийте серветкою рот та ніс — це знизить ймовірність передачі інфекції іншим.

Частіше мийте руки

Віруси осідають на різних поверхнях, в тому числі на руках, і легко можуть потрапити в організм. Тому основне правило захисту: прийшли з вулиці – помийте руки.

Якщо поблизу немає мила і води, скористайтеся антисептичним гелем для рук на основі спирту або вологими серветками.
Намагайтеся           не        торкатися     обличчя
На руках дуже багато мікробів. Торкаючись руками обличчя ви збільшуєте шанси мікробів потрапити в організм через очі, рот та ніс.

Провітрюйте приміщення

Повітря – те середовище, через яку вірусні частинки переходять від людини до людини. А це означає, що якщо очистити повітря, то ризик зараження знизиться. Найлегший і доступний спосіб "дезінфекції" повітря – провітрювання. Досить відкрити кватирку, щоб концентрація вірусів в приміщенні зменшилася.

Робіть вологе прибирання

Віруси можуть жити в домашньому пилу кілька днів. Звичайна вологе прибирання допоможе скоротити їх кількість. Тому робіть вологе прибирання будинку хоча б через день.

Ми багато часу проводимо на роботі, де також є ризик заразитися. Тому вологе прибирання потрібне і на робочому місці:

Привчіть      себе    до        корисних      звичок
Будьте фізично активними, уникайте стресу, висипайтеся, пийте багато води та харчуйтеся поживно.

      Якщо захворювання не вдалось попередити, то при появі перших симптомів грипу (загальна слабкість, головний біль, ломота та біль у м’язах, підвищення температури тіла), хворого слід ізолювати, обмежити близькі контакти з ним та викликати лікаря.

 

Начальник відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Первомайського міжрайонного управління

Головного управління Держпродспоживслужби

в Миколаївській області                                                                Наталія ВЕШНИВЕЦЬКА