Цьогоріч найбільше релігійне свято Великодня відбудеться в умовах суворих обмежень – вимушених тимчасових обмежень для громадян, які запровадив Уряд, щоб не допустити поширення коронавірусної хвороби.

Нажаль COVID-19 вніс свої корективи й в інші релігійні свята та поминальні дні. Хочу зазначити, що у звичному режимі з масовим відвідуванням храмів та освяченнями ми святкувати ці дні не будемо. Звичайно ж, поліція не може заборонити відвідувати церкви, але робити це масово зараз не можна ні в якому разі, особливо на Великдень.

Сьогодні я хочу звернутись до всіх: і представників релігійних організацій, і вірян. Шановні священнослужителі, не допускайте у церквах масового скупчення людей, проводьте богослужіння без вірян. Ви маєте організувати все так, щоб уникнути натовпу, адже серед тих, хто захоче відвідати службу, багато людей похилого вику, подумайте про їхнє здоров’я. Прошу й вірян із розумінням поставитись до вимушених тимчасових обмежень – саме від їхнього дотримання залежить ваше життя та життя ваших близьких.

Зараження коронавірусною хворобою священнослужителів зафіксовані у кількох областях України. А у Тернопільській від коронавірусу священик помер. Не зважаючи на інфікування, він проводив релігійні обряди і тепер у зоні ризику опинились сотні людей, 14 з яких з підтвердженим діагнозом знаходяться у важкому стані. Також на карантин зачинилась Києво-Печерська Лавра, де четверо священнослужителів заразились вірусом. Аналогічна ситуація у Чернівецькій області, там службу проводили четверо хворих священників із різних церков.

Хочу попередити, що біля храмів патрулюватимуть поліцейські. Вони не допустять скупчення людей та будуть пояснювати вірянам, що задля їхньої безпеки не можна збиратись натовпом. Я дуже прошу вірян у найбільше релігійне свято не створювати конфліктних ситуацій та не перешкоджати співробітникам поліції виконувати їхні професійні обов’язки. Порушникам карантинного режиму загрожують чималі штрафи, але ж ніякі гроші не варті вашого здоров’я.

Сподіваюсь на розуміння кожного. Беріть участь у богослужіннях через трансляції та залишайтеся вдома. Не наражайте на небезпеку себе та інших. Адже шанувати традиції варто, але не тоді, коли цим ви ставите під загрозу життя та здоров’я своє та ближніх.

Начальник Головного управління Національної поліції
в Миколаївській області полковник поліції Олександр Анохін

Посилання на сторінку на фейсбуці

https://www.facebook.com/mykoda/posts/2309351625833801