Фото без опису

       З настанням теплої погоди, все частіше можна побачити, як на господарських угіддях, уздовж автодоріг і в населених пунктах горить суха трава та сміття. Як правило, люди, які її підпалюють, переконані, що таким чином вони роблять корисну справу.

Та насправді наражають на небезпеку себе, сусідів і суттєво погіршують стан довкілля.

Дуже часто спалення сухої трави переростає у великомасштабні пожежі, адже швидкість поширення вогню по сухостою надзвичайно висока, також цьому значною мірою сприяє сильний посушливий вітер тому локалізувати такі загоряння на відкритих територіях дуже важко.

     Необдумане випалювання сухої рослинності призводить до загибелі всього живого і може спричинити лісову пожежу, яка здатна за лічені хвилини призвести до загибелі не тільки представників фауни даного регіону, але й людей, знищити не один гектар лісу. Такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні. Пожежі в екосистемах шкодять довкіллю, тваринному та рослинному світу, а дим небезпечний для здоров’я людини.

   Нагадуємо, що дії по самовільному спалюванню сухої трави є порушенням вимог Законів України “Про охорону атмосферного повітря” (ст.16), “Про охорону навколишнього природного середовища” (ст.12; 22) та правил пожежної безпеки, отже  винні у підпалі, несуть адміністративну відповідальність.

          Тому закликаємо всіх суворо дотримуватися правил пожежної безпеки.

Категорично забороняється:

- створювати смітники та спалювати відходи;

- розводити багаття у лісі та лісопосадках;

-  палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники та недопалки;

-   спалювати стерню та рослинні залишки на сільськогосподарських полях;

          Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.