Фото без опису

          Не зважаючи на те, що згідно офіційних даних кількість зареєстрованих випадків АЧС на території України у 2019-2020 рр різко знизилась (2018 - 145 випадків, 2019 - 53 випадків, за вісім місяців 2020 - 18 випадків), розслаблятися зарано. Необхідно пам’ятати, що вірус АЧС надзвичайно стійкий до широкого діапазону температур і кислотно-лугової реакції середовища.

              У трупах свиней вірус зберігається до десяти тижнів, у м'ясі від хворих тварин - до 155 днів, в копченій ковбасі та шинці - до 5 місяців, більше 3 місяців - у гною, до 4-8 місяців в ґрунті. Залишається життєздатним за несприятливих умов зовнішнього середовища таких як висихання та гниття. Охолодження (особливо заморожування) – консервує, а прогрівання, впродовж години до температури понад 50° С – знезаражує збудник. В глибоко заморожених тушах свиней тривалість виживання сягає 15 років (!). Саме ці особливості вірусу й обумовлюють надзвичайну складність контролю його поширення. Субпродукти від інфікованих свиней перетворюються фактично на біологічну бомбу сповільненої дії, яка «вибухає» кожного разу, коли така заражена продукція контактує з іншими свинями. Інвентар, техніка, транспортні засоби, одяг, взуття, тощо, що перебували в контакті з хворими тваринами, продуктами їх життєдіяльності (гній, сеча, сперма) чи забою (трупи, кров, м’ясо, сало, шкіри, кістки, внутрішні органи, тощо) також здатні сприяти швидкому розповсюдженню хвороби.

       АЧС входить до переліку особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин та списку інфекційних та інвазійних хвороб тварин затвердженого МЕБ на 2015 рік. Наразі, АЧС – чи не найнебезпечніша з усіх хвороб свиней, оскільки її занесення супроводжується:

  • високою смертністю серед ураженого поголів’я і значними економічними збитками, зумовленими відсутністю вакцини й необхідністю знищувати усе, навіть потенційно, інфіковане стадо (або поголів’я в населених пунктах в зоні захисту);
  • запровадженням спеціального режиму для свиногосподарств та обмежень у сфері торгівлі свинарською продукцією, що впливає на ціни та доступність свинини для споживачів;
  • комплексом витрат на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів, втратами внаслідок міжнародних торговельних обмежень, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження.

               В Україні заходи з профілактики та боротьби з АЧС регламентуються спеціальною інструкцією та відповідними планами дій на районному та обласному рівнях. Згідно чинного законодавства України власники свиней та ветеринарні спеціалісти, що укривають відомості про випадки захворювання на АЧС можуть бути притягнуті до адміністративної і навіть кримінальної відповідальності в залежності від тяжкості злочину та його наслідків.

      Суттєво зменшити ризики спалахів АЧС та інших хвороб свиней в господарстві дозволить дотримання положень «Ветеринарно-санітарних вимог до утримання свиней» спеціально розроблених Державною ветеринарною та фітосанітарною службою України з метою запобігання поширення інфекційних захворювань та поліпшення епізоотичного стану галузі свинарства в Україні. Саме на них базується перелік рекомендацій наведений нижче. Але, будь-які, формальні правила та обмеження не можуть гарантувати успіху без урахування людського фактору, який дуже часто виявляється найслабкішою ланкою в організації біозахисту господарства. Тому необхідно вижити заходів, щоб дотримання персоналом правил біобезпеки було осмисленим і вмотивованим. Роз’яснення їх суті і мети та проведення регулярних навчань, тренінгів та тестування мають стати найпріоритетнішою частиною заходів в захисті господарства.

         Наразі нагадаємо всім власникам свиней декілька основних правил, щоб уникнути занесення вірусу смертельної хвороби у ваше свиногосподарство!

1.Відмовтесь від поїздок в райони та території де виявлено та підтверджено наявність збудника АЧС.

2.Відмовтесь від придбання свинини та іншої продукції тваринного походження, якщо її походження ви не можете встановити достеменно, або якщо вона походить із районів та територій неблагополучних по АЧС.

3.Навчітьсякористуватисядезінфікуючимиречовинами для рук, підлоги, взуття. Використовуйте їх в кожному випадку коли ви підозрюєте навіть мізерну вірогідність, що можете стати переносником смертоносного вірусу.

4. Не ходіть у приміщення де утримуються тварини без усвідомленої на те нагоди. Встановіть мишоловки та крисоловки навіть там де, на вашу думку мишей та щурів не було ніколи. По максимуму зменшить кількість комах в приміщеннях для тварин.

5.Встановіть сувору заборону на вигул свиней.

6. Людям з вулиці, навіть якщо це ветеринарний лікар, без зміни, дезінфекції одягу та взуття або одягання бахил, заходити заборонено. Не митими руками доторкатися до свиней не бажано!

7.Використовувати в їжу свиням помиї та залишки зі столу – пряма дорога у кагат із напалмом та втрата коштів сімейного бюджету.

8. Термічна обробка корму для свиней – майже самий ефективний спосіб захистити тварину від захворювання. Пам’ятайте, що при температурі у 60ºС вірус зберігає здатність вбивати ще 10 хвилин. Тому температурну обробку  потрібно робити кропом із температурою не менше 90ºС.

9. Розкажіть про ці правила своїм родичам, знайомим, сусідам та просто людям на вулиці при нагоді. Усвідомлюючи небезпеку, ми захищаємо від неї себе і оточуючих.

10. Не панікуйте! Якщо це все ж таки сталось, дзвоніть ветеринарному лікарю. Не намагайтесь приховати, збути, продати, вивезти. Адже це може призвести до повного знищення такої важливої галузі сільського господарства країни, як свинарство!

 

                                                                Первомайське міжрайонне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області