Фото без опису

Вступ

Кам’яномостівська громада у партнерстві з програмою «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність (ДОБРЕ)» за фінансової підтримки USAID розробила та затвердила План удосконалення послуги Вуличне освітлення (рішення Кам'яномостівської сільської ради від 17.12.2018р. № 2).

Послуга для удосконалення була обрана серед чотирьох напрямів, якими жителі ОТГ найбільш невдоволені. Відповідний план розробляла робоча група у складі представників сільської  ради та її виконавчих органів, старост, громадських та молодіжних рад, активних громадян.

Таким чином, саме громадська думка стала головною причиною особливої уваги сільської ради до якості послуги Вуличне освітлення. Тому оцінка якості послуги жителями громади є важливим показником успішності її удосконалення.

Для визначення громадської думки передбачені регулярні опитування жителів громади щодо якості послуги. Результати таких опитувань дозволять надавачам послуг своєчасно виправляти недоліки та розвивати успіх.

На даний час завершена реалізація спільного з Програмою Добре проекту «Вуличне освітлення» по встановленню зовнішнього вуличного освітлення в селах Катеринка, Кримка, Кам’яний Міст та в селищі Кам’яний Міст. По 10-ти трансформаторних підстанціях, які охоплюють 47 вулиць та провулків  наших сіл.

В період з 21 вересня по 07 жовтня 2020р. представники Кам?яномостівської сільської ради було проведено опитування мешканців та мешканок громади, щодо якості надання послуги з вуличного освітлення на території Кам?яномостівської ОТГ.

Методологія опитування

Тематика опитування: Дослідження якості освітлення в громаді після реалізації проекту

Мета опитування - з'ясувати думку жителів Кам'яномостівської ОТГ щодо якості послуги Вуличного освітлення в громаді.

Генеральна сукупність складається із жителів усіх населених пунктів Кам'яномостівської ОТГ.

Розмір генеральної сукупності - 4389 осіб.

Розмір вибірки - 400 осіб.

Теоретична похибка вибірки при рівні достовірності 0.95 складає 5%, дизайн-ефект не враховувався.

Вибірка формувалась шляхом систематичного відбору домогосподарств, початкова точка відліку обрана випадковим чином. Представник для опитування обирався з мешканців домогосподарства віком старше 15 років (випадковим чином). Таким чином, всі представники генеральної сукупності мали рівні шанси потрапити до вибірки. Кількість респондентів для кожного населеного пункту розраховувалась пропорційно до кількості населення. Розрахунок кількості респондентів наведено у Додатку 1.

Оголошення про проведення опитування розміщено на офіційному сайті ОТГ, сторінці Facebook, місцевій газеті, дошках оголошень (НАВЕСТИ ПОТРІБНЕ). Зразок оголошення наведено у Додатку 2

Опитування проводили працівники сільської ради. Перед проведенням опитування всі працівники пройшли навчання та отримали інструкції (Додаток 3).

Строки проведення опитування: з 21 вересня по 07 жовтня 2020 року. Опитування проводилось у робочі та вихідні дні, шляхом особистих інтерв’ю з респондентами за місцем їх проживання з використанням автоматизованої системи опитувань DOBRE.Pytannya.

Кількість відмов під час проведення опитування: 0 респондентів відмовились брати участь в опитуванні.

10% відповідей підлягали контролю: телефонний дзвінок для перевірки факту та якості проведення інтерв’ю. За результатами контролю якість усіх проведених інтерв’ю була підтверджена.

Результати опитування

Питання

Відповідь

Результат

1. Де ви живете (це питання ставлять у разі потреби, якщо в ОТГ є багатоквартирні будинки)?

Багатоквартирний будинок

13

Приватна оселя

390

2. Чи освітлювалась ваша вулиця у темний час доби в 2019 році?

Так, вся вулиця

72

Так, переважно освітлювалась (більша частина вулиці)

60

Ні, переважно не освітлювалась (більша частина не освітлювалась)

101

Ні, зовсім не освітлювалась

167

Важко сказати

3

3. Чи освітлюється зараз ваша вулиця у темний час доби?

Так, вся вулиця

284

Так, переважно освітлюється (більша частина вулиці)

54

Ні, переважно не освітлюється (більша частина не освітлюється)

25

Ні, зовсім не освітлюється

40

Важко сказати

0

4. Чи ви задоволені Ви режимом роботи вуличного освітлення на вашій вулиці/ у вашому населеному пункті?

Дуже задоволений

288

Радше задоволений

54

Радше незадоволений

30

Дуже незадоволений

25

Не знаю/ не можу сказати

4

Вуличного освітлення не має

2

5. В який бік змінився стан освітлення на вашій вулиці в цьому році?

Змінився на краще

332

 Не змінився

71

 Змінився на гірше

0

 Важко відповісти

0

6. Чи задоволені Ви якістю вуличного освітлення на вашій вулиці?

Дуже задоволений

300

Радше задоволений

48

Радше незадоволений

34

Дуже незадоволений

18

Не знаю/ не можу сказати

3

7. Ваші коментарі та пропозиції щодо покращення вуличного освітлення

 

 

Учасники опитування

Стать:

Чоловіча

Жіноча

103

300

*співвідношення 1/3 між чоловіками та жінками виникло тому, що в громаді 54,06% населення складають жінки; коли проводили опитування, а це в більшості в робочий час, то чоловіки знаходяться на роботі (жнива та посівна (озима) т.я. це відбувалось восени); більшість опитуваних жінки, так як хто перебуває у декретній відпустці по догляду за дитиною, хто на пенсії.

При проведенні наступних опитувань обов’язково звернемо свою увагу, що в опитуванні мають брати участь і мешканці, які працюють та сплачують податки.

Вік:

15-35

35-60

60 і старше

48

229

126

Висновки та рекомендації

У рамках програми DOBRE було розроблено План удосконалення «Вуличне освітлення» який розрахований на чотири роки та включає опис поточної ситуації, бачення, цілі, завдання та пріоритетні проекти, необхідні для покращення  послуги, а також план моніторингу і оцінки.

В вересні-жовтні 2020 року було проведено опитування жителів Кам?яномостівської ОТГ за місцем проживання, для отримання інформації про думку громадян з питання якості надання вуличного освітлення після реалізації спільного проекту з Програмою Добре в ОТГ. Результати опитування наступні:

71% респондентів відповіли що на їх вулицях є вуличне освітлення.

72% респондентів задоволені режимом роботи вуличного освітлення.

83% респондентів підтримали думку, що стан освітлення змінився на краще.

16% респондентів підтримали думку, що незадоволені вуличним освітлення по населеному пункту.

В опитуванні прийняло 75% жінок, більшість з яких віком від 35 до 60 років, а це саме працездатні жінки яким приходиться більше відчувати небезпеку на вулицях громади в темний період доби. Тому такі висновки:

- створені комфортні та безпечні умови проживання мешканкам/мешканцям громади, оскільки відсутність безпеки в першу чергу перешкоджає жінкам і дівчатам у повній мірі користуватися життєвим простором громади;

- дотримується рівномірності освітлення - освітлювати околиці, місця громадського простору в  громаді;

- покращився рівень освітлення пішохідних переходів, звернена увагу на освітлення автомобільних доріг, оскільки із-за відсутності тротуарів мешканці/мешканки користуються автомобільними дорогами.

Рекомендації:

- наявність вуличного освітлення є одним з показників рівня добробуту громади. У зв’язку з цим, продовжувати капітальний ремонт існуючих мереж зовнішнього освітлення, та використовувати енергоефективні технології  із  встановленням  ефективних енергозберігаючих світильників.

- необхідно покращити інформаційну роботу щодо поточного стану вуличного освітлення в громаді.

Повторне опитування планується провести в 2021 році, після продовження впровадження проектів з капітального ремонту вуличного освітлення в населених пунктах Кам'яномостівської ОТГ.