Нерест - це головний та найважливіший період у риби. Від того, наскільки успішно та вдало він пройде - залежать майбутні запаси водних біоресурсів.

      Наказом Управлiння державного агентства рибного господарства у Миколаiвськiй областi вiд 25.03.2021 № 78, на перiод з 01.04.2021 по 30.06.2021 встановлено весняно-лiтню нерестову заборону на лов риби та iнших водних бiоресурсiв у 2021 роцi.

        Згiдно зазначеного наказу, під час ходу риби на нерест, забороняеться промислове, любительське, спортивне рибальство на водних об'єктах областi. Риба що виловлена в перiод неpecтoвoї  заборони є такою, що добута з порушенням природоохоронного законодавства, вiдповiдно забороняється переробка та реалізація  виловленої прісноводної риби та надання торгових мiсць на ринках, для реалiзацii риби та водних бiоресурсiв.

         Відповідно до Правил любительського та спортивного рибальства, під час нересту дозволяється виключно любительське рибальство однією поплавковою або донною вудкою із одним гачком і спінінгом. Рибалити можна з берега в межах населеного пункту у дозволених місцях, за межами нерестовищ (межі визначені у наказі № 79 від 25 березня 2021 р.). Забороняється здійснення будь-якого іншого способу вилову, в тому числі, з перевищенням дозволеної добової норми вилову – три кілограми. Заборонено пересування плавучих засобів (човнів), організацію змагань з рибальства та проведення підводного полювання.

     Порушення правил рибальства карається як накладенням штрафів, так і притягненням до кримінальної відповідальності. Сума штрафів за порушення правил рибальства «Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення» становить від 34 до 680 грн. За незаконне зайняття рибним промислом, що завдало істотну шкоду передбачена кримінальна відповідальність відповідно до ст. 249 Кримінального кодексу України (незаконне зайняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом). Відповідно до цієї статті передбачено накладання штрафу в розмірі від 1700 до 6800 грн або обмеження (позбавлення) волі на строк до 3 років з конфіскацією знарядь, засобів промислу та всього добутого.

     У разі встановлення фактів реалізації риби виловленої в період дії нерестової заборони негайно інформувати Первомайське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою вул. Марії Демченко,8в, м. Первомайськ, Миколаївська обл., 55207, тел./факс: (05161) 7–53–58, електронна пошта: prv_vetmed@ukr.net для передачі матеріалів в Управління Державного агентства рибного господарства у Миколаївській області.