Міністерством аграрної політики та продовольства України затверджено Гігієнічні вимоги до дрібнотоварного виробництва та обігу молока (наказ  від 07.04.2022 р. № 209).

Документом встановлюються гігієнічні вимоги до первинного виробництва та обігу молока від сільськогосподарських тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками, а також до пунктів заготівлі молока.

Ці Вимоги є обов’язковими для:

  • операторів ринку молока та молочних продуктів (у тому числі фізичних осіб), які утримують до 5 умовних голів сільськогосподарських тварин для виробництва сирого молока з метою введення його в обіг через пункти заготівлі молока або реалізації кінцевому споживачу через агропродовольчі ринки (далі – дрібнотоварні виробники);
  • операторів ринку молока та молочних продуктів, в управлінні яких перебувають потужності із заготівлі, первинної обробки, зберігання та транспортування сирого молока (пункти заготівлі молока), від тварин, які утримуються дрібнотоварними виробниками;
  • державних ветеринарних інспекторів, спеціалістів ветеринарної медицини, уповноважених на здійснення ветеринарного обслуговування та/або державного контролю на відповідній території (уповноважений ветеринар, офіційний ветеринарний лікар), ліцензованих спеціалістів ветеринарної медицини або спеціалістів, які працюють у закладах ветеринарної медицини.

Ці Вимоги не застосовуються до молока виробленого (призначеного) для особистого споживання.

Разом з цим втрачають чинність:

1) наказ Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 21 березня 2002 року № 17 «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до особистих селянських господарств – виробників сирого товарного молока», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05 квітня 2002 року за № 336/6624;

2) наказ Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України від 21 березня 2002 року №18 «Про затвердження Ветеринарних та санітарних вимог до пунктів закупівлі молока від тварин, які утримуються в особистих селянських господарствах», зареєстрований в Міністерстві юстиції України від 05 квітня 2002 року за № 337/6625.

Наказ Мінагрополітики від 07.04.2022 р. № 209 зареєстровано в Міністерстві юстиції 25 квітня 2022 р. за № 452/37788  та набирає чинності з дня його офіційного опублікування.