Фото без опису

 

                                                                                                          Увага! Небезпечний продукт

 

     До Первомайського  управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області  надійшло інформаційне повідомлення RASFF (системи швидкого оповіщення) від 19 травня 2022 року № 2022.2286-fup 17 стосовно виявлення арахісового білка у харчовій добавці соєвий лецитин, що експортувалася з Нідерландів до України (отримувач: ТОВ «Cacaomill», вул. Гагаріна 26, оф. 410, м. Бровари, Київська область, 07400 та ТОВ «Cacaomill» вул. Незалежності 18, м. Бровари, Київська область, 07400).

Фото без опису

 

Соєвий лецитин як харчова добавка в продуктах харчування має номер Е-322, біологічного походження, що сприяє згущенню та доданню однорідності харчовим продуктам. Належить до групи добавок, визнаних безпечними, і такими, що практично не мають обмежень щодо застосування в харчових продуктах в Україні, Європейському Союзі та США. Лецитин і лецитинвмісні продукти практично не виробляються в Україні і в значних кількостях для потреб харчової промисловості, медицини і сільського господарства постачаються іноземними фірмами. Соєвий лецитин, як і більшість інших продуктів сої, приготований екстрагуванням  у якості розчинника. А виявлений в харчовій добавці арахісовий білок з яких найбільш поширений це арахін і конарахін, можуть викликати у деяких людей сильну алергічну реакцію, викликаючи небезпечні для життя реакції.

       Згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган Первомайське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. М. Демченко, 8в за телефоном (05161) 7 – 53 – 58, або на електронну адресу prv_vetmed@ukr.net.