• Під час воєнних дій через низку причин, як то підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій тощо, актуальним є питання профілактики гострих інфекційних захворювань, наприклад, холери.

Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139.

Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, при вживанні забрудненої води, їжі тощо. Без належного лікування може призвести до летальних наслідків.

Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення впродовж 8 годин.

Симптоми холери:

  • частий, до 10 і більше разів на добу, пронос, через що в організмі відбувається втрата великої кількості рідини, у результаті якої відбувається згущення крові і зневоднення організму;
  • - через втрату з рідиною мікроелементів з'являються м'язові судоми, частіше за все, починаючи з литкових м'язів;
  • загострення рис обличчя, западання очей, посиніння губ і вушних раковин;
  • холодна шкіра, холера супроводжується нормальною або навіть зниженою температурою тіла;
  • - шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);задишка, різка слабкість.

При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!

Для профілактики холери необхідно дотримуватись наступних правил:

  • кип'ятити воду, під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
  • дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу та після відвідування туалету;
  • стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
  • не купуйте продукти харчування, зокрема, рибу, у місцях стихійної торгівлі;
  • за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип'ятінням;
  • використовуйте чисту воду для задоволення питних потреб;
  • мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
  • ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживанням.
  • не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;

— Первомайське управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області нагадує, що при своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням.