Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄСВ) поєднує в собі обов’язкові внески на пенсійне страхування, страхування на випадок безробіття, тимчасової втрати працездатності, нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання.

Якщо платник єдиного внеску має найманих працівників, він зобов’язаний щомісяця сплачувати за них ЄСВ у розмірі 22% бази нарахування (заробітної плати, винагороди за виконання робіт або надання послуг).

Від сплати єдиного соціального внеску та набутого страхового стажу залежить право працівника на соціальний захист:

  • на призначення пенсії;

  • оплату лікарняних,

  • допомогу на випадок безробіття,

  • допомогу на випадок нещасного випадку на роботі чи професійного захворювання.

Перевіряйте чи оформлено ваші трудові відносини, чи своєчасно і повно сплачено страхові внески та тривалість набутого страхового стажу на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua.

Довідково: перелік платників єдиного неску визначено пунктом 1 статті 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування”.