Під час війни неочікувані моменти можуть траплятися раптово та доволі часто, а отже необхідно завжди бути готовими до критичних ситуацій. Через активні бойові дії на території України вже спостерігаються проблеми з електропостачанням, через що, цілком ймовірним є призупинення водопостачання. Для того щоб не залишитись з проблемою «один на один» варто знати як робити запаси води у разі вимушеного відключення комунальних послуг.

          Що таке «питна вода» та для чого вона використовується?

          Питна вода  (вода призначена для споживання людиною) - вода, склад якої за органолептичними, фізико-хімічними, мікробіологічними, паразитологічними та радіаційними показниками відповідає вимогам державних стандартів та санітарного законодавства (з водопроводу - водопровідна, фасована (бутильована), з бюветів, пунктів розливу, шахтних колодязів та каптажів джерел). Вона призначена для забезпечення фізіологічних, санітарно-гігієнічних, побутових та господарських потреб населення, а також для виробництва продукції, що потребує використання питної води.

          Що таке «технічна вода» у побуті людини?

          Технічна вода- це вода, призначенна лише для задоволення господарських потреб.

          Вимоги до тари в якій зберігається вода

          Тара для зберігання питної води може бути різна: харчовий пластик (бутлі, пляшки (бажано від мінеральної води), скло, нержавіюча сталь (фляги). Ємності повинні бути чисті, обов’язково щільно закриватися та зберігатися в місцях захищених від попадання прямих сонячних променів. Адже треба розуміти, що вода має здатність псуватися, за певної температури в ній починають розмножуватись мікроорганізми, які можуть негативно вплинути на стан здоров’я людини та призвести до розвитку інфекційних захворювань. 

          Термін зберігання питної води?

          Термін зберігання води питної з пунктів розливу, бюветів, колодязів та каптажів джерел у тарі при температурі від 5 °C до 20 °C не повинен перевищувати 24 години. Найбільший термін придатності має бутильована вода, яка фасована відповідно вимог, але лише за умови закупорки ємності.   

          Скільки необхідно робити запасу води?  

          Запас води для використання домашніх потреб, потрібно розрахувати відповідно до кількості членів вашої родини щонайменше на 72 години. Одній дорослій людині потрібно приблизно 3-5 літрів питної і 8-10 літрів технічної води.

          Які бувають методи знезараження води в домашніх умовах?

          В разі відсутності питної води, головним завданням є оцінка якості води з альтернативних джерел на відповідність мікробіологічних, санітарно – хімічним, органолептичним показникам.
В разі встановлення забруднення води та невідповідності за мікробіологічними показниками, рекомендовано наступні методи знезараження води:
1.Хлорування (хлоровмісні реагенти для знезараження води). Використання хлорвмісних реагентів, таких як хлорне вапно, гіпохлорит натрію і кальцію, робить знезараження води менш небезпечним.
2.Використання ультрафіолетового знезараження УФ променями. Ультрафіолетові промені руйнують як вегетативні, так і спорові форми бактерій, зберігаючи органолептичні властивості води.
3.Використання біологічної очистки – це системи Ecosoft.

4.В побутових цілях, методом знезараження може застосовуватися метод кип’ятіння води (не менше 10-15 хвилин). При кип'ятінні води гинуть віруси, бактерії, антибіотики, видаляються розчинені гази, також зменшується загальна жорсткість.
          Ще декілька порад стосовно теми:

-для приготування їжі використовуйте тільки очищену воду;

-в жодному разі не вживайте воду з відкритих водойм, вона підійде тільки для технічних цілей;

- якщо ви не впевнені в якості питної води, радимо мати вдома засоби для додаткового очищення — наприклад фільтр-глечик для механічного очищення води або таблетки для швидкого знезараження води.


Первомайське управління закликає, бережіть себе та своїх близьких! Будьте здорові та самовідповідальні!