Фото без опису

Масований ракетний удар російських агресорів по критичній інфраструктурі України, призвів до численних жертв та пошкоджень, а також паралізував електро- й водопостачання в багатьох українських регіонах та обласних центрах. На випадок тривалого відімкнення електроенергії потрібно завчасно подбати про перекус так, як відключення холодильників призводить до псування продуктів харчування. Усі охолоджені або заморожені продукти харчування можуть бути небезпечними для вживання.

Поради, які допоможуть зберегти вашу їжу безпечною до вживання: 

 

  1. Подбайте про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче. У морозильній камері — 0°С або нижче.

 

  1. Підготуйтеся до надзвичайної ситуації. Заморозьте контейнери з водою, щоби мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4°С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника. За можливості придбайте сухий лід або блоковий лід.

 

  1. Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. Якщо дверцята залишаються закритими, продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.

 

  1. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, не вживайте її. Не зберігайте в холодильнику продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їх залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холодуВикидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.

 

  1. Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються в морозилці або в холодильнику з додатковим джерелом холоду. Не вживайте їжу, якщо температура вище 4°С. Це можна перевірити за допомогою термометра в холодильнику чи морозилці.

 

  1. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.

 

Для приготування страв краще використовувати олію, а не вершкове масло. Самі страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані крупи та м’ясо. Також можна запекти буженину, яка зберігатиметься внаслідок наявності у складі солі як консерванту. Продукти тривалого зберігання можна розміщувати в судках для одноразового прийому їжі. Приготовлені страви краще виставляти на балкон або вивішувати за вікно.

 Продукти з морозильних камер, які розморозились, повторно заморожувати заборонено!

Переконайтеся, що у вашому холодильнику та морозильній камері є термометри. Температура у морозильній камері не повинна перевищувати позначки -18°С, а в холодильнику – не більше +6°С. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру в холодильнику та морозильній камері, щоб допомогти вам визначити, чи безпечні продукти.

 

Якщо ви заздалегідь знаєте, що відключення електрики триватиме понад 4 години, можна згрупувати продукти разом у морозильній камері, за умови дотримання товарного сусідства. Це допомагає продуктам залишатися холодними довше.

Якщо електрика була вимкнена не більше ніж на 4 години, охолоджені продукти будуть в безпеці доти, доки двері залишаються зачиненими. Коли живлення буде відновлене, перевірте температуру як в холодильнику, так і продуктів.

Не підлягають подальшій реалізації продукти, які швидко псуються (наприклад, м’ясо, птиця, морепродукти, молоко), якщо вони зберігалися в холодильнику при температурі вище 15 °C протягом 4 годин або більше.

Фото без опису