Вимоги до влаштування та утримання колодязів
Найбільшим ризиком, що виникає під час споживання питної води та пов’язаний із станом здоров’я населення в області, названо мікробіологічне забруднення, підвищений вміст нітратів, заліза та низький вміст йоду, фтору і магнію, які є показниками фізіологічної повноцінності питної води і визначають адекватність її мінерального складу біологічним потребам організму та невідповідність санітарно-технічного стану джерел водопостачання санітарним нормам і правилам.
Забруднення води – це є зміна її природних властивостей. Воно відбувається внаслідок природних причин, але найчастіше причиною забруднення є діяльність людини. Основним джерелом хвороботворних мікроорганізмів, які поширюються через воду, є випорожнення людини, тварини та фекально-побутові стічні води.
Забруднена питна вода може бути фактором поширення бактеріальних та вірусних інфекцій, в першу чергу — кишкових: холери, черевного тифу, дизентерії, вірусного гепатиту, ротавірусних гостро-ентеритів та ін. Також можуть виникати захворювання на туляремію, лептоспіроз, сибірську виразку…