У результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель риби у великих обсягах, при переробці та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму - дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання. Рекомендуємо найближчим часом утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, яка може мати походження з Херсонської області і регіонів басейну річки Дніпро”. Жоден із способів приготування їжі не зробить її безпечною. Вживати таку рибу не можна у будь-якому вигляді: соленою, сушеною, вареною чи смаженою. Вона може містити збудники інфекційних захворювань. Зокрема, ботулізму, паразитів та небезпечні хімічні речовини.

Як себе убезпечити

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їхнього приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не вживайте консерви за найменшої підозри на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.

У разі виявлення риби та рибних продуктів сумнівної якості та невідомого походження  в обігу, просимо негайно повідомити Первомайське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області за адресою: Миколаївська область, м. Первомайськ, вул. М. Демченко, 8в за телефоном (05161) 7 – 53 – 58, або на електронну адресу prv_vetmed@ukr.net.