Фото без опису

Після дощів в Україні розпочався весняний сезон грибів. Збирати гриби весною можна, але з обережністю. Навесні з’являються багато їстівних грибів, таких як сморчки, підберезники, лисички. Ці гриби багаті на вітаміни, які так необхідні після зими. Але, навесні також з’являються отруйні гриби, які легко сплутати з їстівними.  Перші гриби, що збирають навесні, особливі – їхня отрута розчиняється при кип’ятінні, але не у всіх. У лісах збирають гриби сморчки, проте часто плутають цей умовно їстівний гриб з отруйними строчками. Строчки ні в якому разі не можна вживати в їжу, вони містять токсин гіромітрин, який також є канцерогеном. Відомо, що він не завжди розкладається внаслідок термічної обробки та може тривалий період накопичуватися в організмі. Через ці гриби щороку гинуть десятки людей.

Щоб запобігти отруєння грибами, необхідно дотримуватися наступних правил:

  • Не збирайте гриби:

– невідомі та ті гриби в яких ви сумніваєтесь, якими б апетитними вони не здавалися;

– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах. Так навіть їстівні гриби можуть бути небезпечними для здоров’я, якщо ростуть на забрудненій території, адже вони вбирають токсичні речовини;

– занадто молоді або старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;

  • Не куштуйте сирі гриби на смак.

Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні –викидайте!

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

  • Чітко дотримуйтесь технології приготування грибів. Гриби промивайте.

Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби  можна варити або смажити.

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.

  • Не купуйте консервовані гриби домашнього приготування. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання-ботулізм.

ДОТРИМАННЯ ЦИХ ПРОСТИХ ПРАВИЛ МОЖЕ ЗБЕРЕГТИ ВАШЕ ЗДОРОВ’Я І НАВІТЬ ЖИТТЯ