Фото без опису

Грип птиці — висококонтагіозна хвороба, що характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання і травлення. Вплив грипу  птиці на птахівництво призводить до суттєвих економічних збитків (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи)

Збудник хвороби – РНК-геномний вірус, який у диких птахів не викликає масового захворювання та важких симптомів, проте, серед домашньої птиці може викликати гострий перебіг захворювання та загибель.

РЕЗЕРВУАР ІНФЕКЦІЇ – дика водоплавна птиця. Вірус було виділено від 90 представників водоплавної птиці. Здебільшого, інфекція у них протікає безсимптомно.

ДЖЕРЕЛО ВПГП – хвора та перехворіла птиця.

ІНКУБАЦІЙНИЙ ПЕРІОД – 1-7 днів.

ВІРУСОНОСІЙСТВО – 2-3 місяці.

ЗАРАЖЕННЯ –повітряно-крапельно, аліментарно, трансоваріально.

ФАКТОРИ ПЕРЕДАЧІ:

  • тара;

  • корми;

  • інкубаційні яйця;

  • тушки;

  • пір’я;

  • обслуговуючий персонал;

  • комахи;

  • пухоїди;

  • дикі птахи;

  • гризуни.

НЕОБХІДНО ЗНАТИ, ЩО:

при збільшенні контакту інфікованої перелітної, синантропної та домашньої птиці відбувається перезараження;

• збільшується кількість птахів, які задіяні в інфекційному процесі;

• підвищується загальна концентрація вірусу;

збільшується кількість мутацій вірусу;

підвищується патогенність вірусу;

• в геометричній прогресії збільшується кількість вірусу, який виділяється у зовнішнє середовище;

• збільшується ризик виникнення нових інфекційних вогнищ. 

Інфекція (H5N1) чи штамами, які містять гемаглютинін H5 або Н7, характеризується:

– тяжким перебігом та масовою загибеллю птиці;

– ураженням органів дихання і травлення;

– ознаками катарального кон’юнктивіту, риніту, синуситу, трахеїту, пневмонії, катарально-геморагічного ентериту, нефриту, крововиливами в різних органах.

Клінічні ознаки залежать від:

  • патогенності вірусу;

  • виду птиці.

ДЛЯ ВИСОКОПАТОГЕННОГО ГРИПУ ПТИЦІ ХАРАКТЕРНІ:

•  депресія;

•  зниження апетиту;

•  зниження яйценосності;

•  нервові прояви;

•  ціаноз гребеня, сережок;

•  кашель;

•  чхання;

•  пронос;

•  раптова загибель.

 

Шляхи передачі та розповсюдження:

  • Мігруючи, перелітні птахи переносять вірус у нові місця.

  • Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем.

  • Зараження домашньої птиці відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами або тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями.

  • Поширення інфекції серед птахів збільшує ймовірність прямої її передачі людям при безпосередньому контакті з інфікованими (або мертвими) дикими (або свійськими) птахами або через заражену землю та воду.

  • Мігруючі водоплавні птахи – основне джерело вірусу в природі, вони є резервуаром вірусу та менш чутливі до інфекції.

Клінічні ознаки:

  • Загальні для всіх видів птахів: відмова від корму і води; підвищення температури тіла; пригнічення; порушення координації рухів, парези, паралічі; риніт; кон’юнктивіт.

  • У курей: ціаноз шкірних покривів (зміна кольору гребеня, борідок і кінцівок); набряк підклювного простору; підшкірні геморагії (крововилив) на кінцівках; діарея; зниження виробництва яєць; кашель і чхання.

  • У водоплавних птахів: нервові явища (викривлення шиї, відсутність реакції на зовнішній подразник, кругові рухи); помутніння рогівки; сліпота.

Алгоритм дій власників птиці при виявленні ознак захворювання: при ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі, необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому районі або лікаря ветеринарної медицини, який обслуговує ваш населений пункт.

Для профілактики інфекційних захворювань птиці необхідно:

  • здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки за наявності ветеринарних супровідних документів;

  • з метою проведення необхідних профілактичних заходів, інформувати державну ветеринарну службу про наявність птиці;

  • на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

  • дотримуватись режиму закритого типу (не допускати вигулу домашньої птиці поза межами дворової території);

  • утримувати птахів різних видів окремо;

  • виключити можливість контакту домашньої птиці з дикою, особливо водоплавною, і синантропними птахами;

  • не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

  • проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

•    вірус надійно знешкоджує 2%-й їдкий натр, 3%-й розчин хлорного вапна, 5%-й                 креолін, 5%-й фенол, 2%-й формальдегід, 2%-на азотна кислота, 2%-й ефір, 2%-й хлороформ протягом 10–30 хв. Пряме сонячне проміння знезаражує вірус за 50–55 год, температура 55–60 °С – 30–50 хв, а 65–70 °С – за 5–2 хв.

  • забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

  • проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території утримання птиці;

  • проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

  • дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінювати одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках);

  • для специфічної профілактики використовують атенуйовані або інактивовані вакцини.