Як уникнути харчових отруєнь.
Спеціалісти Первомайського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області звертаються до громадян з нагадуванням про необхідність дотримання основних правил профілактики харчових отруєнь:
-
не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
-
при купівлі продуктів харчування обов'язково звертайте увагу на строк придатності;
-
зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці;
-
уникайте сусідства сирих продуктів та готових страв в холодильнику;
-
перед приготуванням або споживанням їжі не забувайте ретельно вимити руки;
-
після розробки сирого м’яса, птиці, риби та використання яєць не забувайте вимити руки, перш ніж контактувати з іншими продуктами;
-
вживайте страви одразу після приготування, а все, що готувалось заздалегідь, необхідно піддавати ретельній термічній обробці;
-
зберігайте салати без заправки, особливо ті, які передбачають використання майонезу, заправляйте безпосередньо перед вживанням;
-
пам'ятайте, що кондитерські вироби з масляним кремом зберігаються при температурі 2-6°С не більше 36 годин, із заварним кремом — не більше 6 годин;
-
не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності.
Окрім того, спеціалісти Первомайського районного управління зазначають, що останнім часом неабиякої популярності набрали послуги з доставки готових страв до святкового столу. Тож, якщо ви вирішили зберегти час і оформили доставку або їжу навинос, рекомендуємо:
-
зберігати усі отримані чеки, щоб у разі необхідності довести факт купівлі продукції;
-
переконатись, що кожна замовлена страва має стікер, де вказана обов'язкова інформація (найменування потужності та номер реєстрації з Державного реєстру, назва страви, дата виготовлення, умови зберігання і позначка "вжити до")
Завжди пам'ятайте: попередити харчові отруєння значно легше, ніж лікувати наслідки! Піклуйтесь про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких!