Фото без опису     За останній місяць в м. Первомайськ спостерігається підвищення захворюваності на вірусний гепатит А.

Гепатит А (хвороба Боткіна, жовтяниця) — гостре інфекційне, вірусне захворювання, що протікає із загальною інтоксикацією і переважним ураженням печінки, Вірус заслужено називають хворобою брудних рук. Людина, що страждає прихованою або гострою формою хвороби, виступає в ролі його розповсюджувача.

Вірус гепатиту А виділяється із фекаліями хворих на гепатит та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через  воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотримання правил особистої гігієни. Найчастіше гепатитом А захворюють діти, які заражаються вірусом через брудні руки. Інфекція досить теплолюбна, в зв’язку з чим основні спалахи зараження хворобою Боткіна відбуваються влітку, але також може спостерігатися підвищення захворюваності восени та навесні. Проникнення інфекції в організм відбувається крізь слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Розмножується гепатит A в тканинах тонкої кишки і черевних лімфовузлах, після чого проникає безпосередньо в печінку. Тут вірус вражає клітини печінки.

Як уникнути зараження вірусом гепатиту А:

  • використовувати для пиття та миття посуду лише перекип'ячену воду (воду кип'ятити не менше 10 хв., дати відстоятися);
  • не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  • при неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води (краще бутильовану);
  • перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми ? обдати окропом;
  • своєчасно замінювати очисні фільтри на установках доочищення води;
  • чітко дотримуватися правил особистої гігієни ? обов'язково мити руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету;
  • не займатись самолікуванням, при появі перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря.

Профілактика вірусного гепатиту А, зводиться до раннього виявлення та ізоляції хворих, заключної дезінфекції в осередку інфекції.

Особи, які контактували з хворими, підлягають медичному обстеженню протягом 35 днів на предмет виявлення ранніх симптомів хвороби. У дитячих закладах установлюють карантин на 35 днів; протягом 2-х місяців після останнього випадку захворювання на гепатит А не проводять планових щеплень.

Основними профілактичними заходами, які спрямовані на запобігання поширення захворювання вірусним гепатитом А, є покращення комунального благоустрою міст та сіл, забезпечення населення доброякісною питною водою, дотримання правил особистої гігієни при приготуванні страв, якісне миття фруктів та овочів.

 

Начальник відділу державного

нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Первомайського міжрайонного

управління  Головного управління

Держпродспоживслужби

в Миколаївській області                                                Н.ВЕШНИВЕЦЬКА