Обережно – СКАЗ!!!

У Миколаївській області від сказу помер 31-річний чоловік, який відмовився від лікування після укусу бездомного собаки. Чоловік був госпіталізований 11 січня з діагнозом "Сказ. Маніфестна форма" важкої форми перебігу. Він помер увечері 12 січня. Як відомо, чоловік отримав укус ще в серпні, проте надалі ігнорував профілактичне лікування від сказу.

Сказ – зооноз номер один, одна із найдраматичніших та небезпечних інфекційних хвороб спільних для людини і тварин. Захворювання викликається вірусом, що передається через слину при укусі. Характеризується тяжким ураженням центральної нервової системи та закінчується летально.

Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок. Інфікування людини сказом відбувається здебільшого від диких хижих (вовки, лисиці – 41,4%) чи свійських тварин (коти -21,8%, собаки – 15,3%), а також сільськогосподарських тварин (20,2%).

Інкубаційний період сказу триває досить довго – у середньому 1-3 місяці (хоча може тривати й до року), і перші ознаки хвороби виникають пізно, коли у мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), що робить лікування після вираження симптомів практично неможливим (зафіксовано лише три науково підтверджених випадки одужання після появи симптомів).

Якщо вас вкусила або ослинила підозріла тварина:

  • повідомити державну установу ветеринарної медицини та звернутись до медичного закладу для отримання допомоги;
  • негайно промити мильною водою місце укусу чи ослинення;
  • обробити ділянку навколо рани йодом;
  • якщо рана кровоточить, але кровотеча не загрожує життю, не слід відразу зупиняти її, бо з нею частково усувається збудник сказу;
  • ні в якому разі не можна відсмоктувати кров із рани, бо збудник сказу може потрапити в організм через слизову рота;
  • за можливістю якнайшвидше звернутись в найближчу медичну установу за допомогою;
  • тварину ізолювати і спостерігати за нею протягом 10 днів;
  • постраждалому від укусу тварини проводиться повний курс щеплень антирабічною вакциною, яка попереджує захворювання і може врятувати життя;
  • ослинений одяг забороняється замивати після укусу. Його необхідно обережно зняти, провітрити, висушити на вулиці і випрасувати гарячою праскою або прокип’ятити;
  • протягом 6 місяців не можна вживати алкогольні напої.

Щоб захистити себе і своїх улюбленців кожен власник тварини повинен знати та дотримуватись обов’язкових  правил:

  1. Щороку доставляти своїх собак та котів до ветеринарних установ для огляду та імунізації (щеплення) проти сказу.
  2. Тримати сторожових собак на прив’язі або у вольєрі і випускати їх лише  у закритих дворах, що виключають можливість втечі, про наявність собак застерігати написом.
  3. Про захворювання або укус собаки, кота чи іншої тварини негайно повідомляти ветеринарну службу.
  4. Вигулювати та виводити за межі помешкання собак з підвищеною агресивністю тільки при наявності короткого повідка та намордника і обов’язкового щеплення  проти сказу.
  5. Купувати, продавати, виставляти на виставках, перевозити в інші населені пункти усіма видами транспорту собак, котів  тільки при наявності ветеринарного свідоцтва Форма№1 та ветеринарного паспорта з відміткою про імунізацію проти сказу, що проведена не більше 12 місяців тому та не менше 30 днів до вивозу.
  6. Не допускати до полювання не щеплених проти сказу собак.