Фото без опису

Сьогодні в державі створені умови для розвитку сімейних форм виховання дітей, а саме розроблена нормативна база, передбачені кошти в державному бюджеті на утримання таких сімей. У 2020 році прийомним батькам та батькам-вихователям розмір грошового забезпечення встановлюється на рівні одного прожиткового мінімуму для працездатної особи на кожну дитину-вихованця та кожну прийомну дитину та розмір державної соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку (до 6 років – 4447,5 грн., від 6 до 18 років – 5545,0 грн., від 18 до 23 років – 5255,0 грн.). Для дітей з інвалідністю розмір державної соціальної допомоги становить 3.5 прожиткового мінімуму – до 6 років – 6225,5 грн., від 6 до 18 років – 7763,0 грн., від 18 до 23 років – 7357,0 грн.

Сума виплат патронатним вихователям складається із грошового забезпечення на рівні 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб та соціальної допомоги на рівні 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку: до 6 років – 4447,5 грн., від 6 до 18 років – 5545,0 грн., для дітей з інвалідністю – 3,5 прожиткового мінімуму : до 6 років – 6226,5 грн., від 6 до 18 років – 7763,0 грн.

Крім того, кожна така сім”я обов”язково знаходиться під соціальним супроводом фахівців із соціальної роботи, які надають різні види послуг (інформаційні, психологічні, педагогічні, юридичні).

 Кандидати у прийомні батьки, батьки - вихователі подають до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, такі документи:

  • копії паспортів кандидатів у прийомні батьки, батьки - вихователі;
  • довідка про склад сім’ї (форма N 3);
  • копія свідоцтва про шлюб;
  • довідка про стан здоров’я кандидатів у прийомні батьки, батьки - вихователі та членів сім’ї, які проживають разом з ними (довідка про відсутність хронічних захворювань, обстеження нарколога, венеролога, психіатра);
  • довідка про доходи потенційної прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу за останні шість місяців або копія декларації про доходи, засвідчена в установленому порядку;
  • письмова згода всіх повнолітніх членів сім’ї, які проживають разом з кандидатами у прийомні батьки, на утворення прийомної сім’ї, засвідчена нотаріально або написана у присутності спеціаліста центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді та засвідчена у відповідному порядку.

Кандидатури у прийомні батьки та кандидатури дітей, які передаються на виховання, погоджуються з органами опіки та піклування. 

Особи, які виявили бажання стати прийомними батьками, батьками - вихователями в обов’язковому порядку мають пройти навчання, організоване обласними центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.