Фото без опису

Профілактика гострих кишкових інфекційних хвороб та харчових отруєнь

 

         У спекотну пору року як правило, зростає небезпека виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед населення, а особливо дітей. Це зумовлено, в першу чергу, погодними умовами, що призводять до швидкого розмноження мікроорганізмів у продуктах харчування, що зберігаються з порушенням температурного режиму. 

    Симптомами захворювання може бути температура тіла до 38-40  С, можливі порушення свідомості, судоми, блювота та рідкі випорожнення, в яких можуть бути домішки слизу, крові, гною.

       У дітей можуть бути переймоподібні болі в животі, на які маленькі діти реагують плачем.

       Гострі кишкові інфекції виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. При цьому наявність збудників та процес їх розмноження в продуктах харчування можуть не впливати на смакові якості продукту.

        Причиною зараження стають брудні овочі, фрукти та ягоди, а також продукти, що продаються в місцях стихійної торгівлі. Особливу небезпеку становлять ягоди, поверхню яких неможливо повністю очистити за допомогою миття водою, сире молоко, сметана і сир, без попередньої термічної обробки.

         Важливу роль у розповсюдженні гострих кишкових захворювань  грають мухи. На лапках та поверхні тіла мухи переносять велику кількість мікробів на предмети оточуючого середовища: продукти харчування, посуд і т.д.

ЯКИХ ПРАВИЛ ВАРТО ДОТРИМУВАТИСЬ АБИ УНИКНУТИ ГОСТИХ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ТА ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ?!

  1. Суворо дотримуватися правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед їжею, після повернення з вулиці і після кожного відвідування вбиральні.
  2. Мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
  3. При отриманні харчових продуктів до закладів відпочинку дітей обов’язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування.
  4. При здійсненні подорожі не рекомендовано брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, що потребують охолодження при зберіганні).
  5. На відпочинку без організованого харчування виключати приготування багатокомпонентних страв, що не мають достатньої термічної обробки (паштети, м’ясні салати тощо).
  6. Приготовані страви бажано споживати відразу.
  7. Дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години).
  8. Використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел. Вживати бутильовану воду, яка дозволена для дітей та має відповідні документи, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду.

 

      При появі симптомів захворювання необхідно терміново звернутися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

       Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гострі кишкові інфекції Ваших дітей та зберегти їм здоров'я у період літнього відпочинку! І пам’ятайте здоров’я Ваших дітей знаходиться у руках дорослих.

 

Начальник відділу державного

нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Первомайського міжрайонного

управління Головного управління

Держпродспоживслужби в Миколаївській області                            Н. ВЕШНИВЕЦЬКА