Фото без опису

Ключовим нормативно-правовим актом, який регламентує загальні положення та особливості призначення пенсій є Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003
 № 1058-IV (зі змінами, далі – Закон № 1058-IV).

Відповідно до статті 10 Закону № 1058-ІV особам, які мають право на різні види пенсії, призначається один з цих видів пенсії за їх вибором.

Зокрема, пенсія за вислугу років призначається довічно, при звільненні з роботи, яка дає право на цю пенсію. В разі, якщо особа після призначення пенсії за вислугу років повторно працевлаштовується на роботу, що дає право на цей вид пенсії - виплата пенсії припиняється.

Особа, яка отримує пенсію за вислугу років, після досягнення віку встановленого ст. 26 Закону № 1058-IV, має право перейти на пенсію за віком.

Переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

Абзац 2 ч. 3 ст. 45 Закону № 1058-IV чітко визначає, що при переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в ч. 1 ст. 40 цього Закону № 1058-IV, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

 Якщо пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років не працював, розрахунок пенсії за віком здійснюється за матеріалами пенсійної справи, тобто фактично розмір пенсії не зміниться - зміниться лише вид пенсії.

Якщо ж пенсіонер після призначення пенсії за вислугу років працював, при переведенні на пенсію за віком, за його бажанням, можуть бути враховані стаж і заробіток, набуті після призначення пенсії за вислугу років, тобто зміниться коефіцієнт страхового стажу та індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.

Однак і в цьому випадку розрахунок заробітної плати здійснюватиметься з урахуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення пенсії за вислугу років.

Ця норма стосується також пенсіонерів, яким пенсія призначена відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» від 09.04.1992 № 2262-ХІІ.